Dla fanatyków kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, doskonałą propozycją jest kuchnia italiano, a wobec tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym świecie, a dania którymi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, również Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z najbardziej kultowych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z obfitej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, ale i parmezanu – sera, który kochają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej popularności kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do których przynależą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz bezsprzecznie rozmaryn. Prócz tego, Włosi kochają także pomidory, oliwki, czosnek oraz bezsprzecznie cebulę.
Połączenie stosownych składników z trafnymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja z innych? Najogromniejszym pozytywem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz sztampowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.